Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

Feridun Nafiz Uzluk’un Murat Sabri Ergun’a Mektupları:

Feridun Nafiz Uzluk’un Murat Sabri Ergun’a göndermiş olduğu mektuplar Kütahya Ergunniyye Mevlehanesi için önemli bilgileri içermektedir. Mektuplar, Osmanlıca olup, Fevzi Ergun’un hususi kütüphanesindedir. Her biri birer ilmi makale görünümünde olan bu mektuplar şunlardır: 3. Mektup           Azizim Murat Sabri Çelebi Efendi.           Mektubunuzu aldım. Evet, teberrüken ve teyemmünen ilk Hazret-i Ergun’un ebedi uykusuna daldığı Mevlevihaneyi tamir edelim.           Buyurduğunuz MAhmud Mesnevihan Dede’nin eseri Menakıbu’l-Arifin’den ihtisar(kısaltma) yapan Abdu’l-Vehhab Sabuni-i Hemedanı’nim Sevakıb-ı Menakıb isimli Farsça eserinin tercümesidir. 3. Murad zamanında yapılan bu tercümenin dili halis Konya Türkçe’dir.           Mahmud Dede’nin Babası Hüsrev’dir. Zan edersem köledir. Meşhur Sinan Dede’nin oğlu Abdülkerim Dede’nin azadlısıdır.           1283 tarihinde taş basmasıyla basılan Eşrefoğlu İznikli Abdullah’ın Müzekki’n-Nüfus isimli eserinin kenarında da tab’ edilmiş ise de çok yanlışı olduğundan istifade edemezsiniz.           Büyük babanız Sakıp Mustafa Dede’nin Sefine’sini de okuyunuz. Rahmetli her nedense bu eserini Farsça’dan tercüme acaib bir dil ile yazmıştır. Ne Arapça’dır ne Farsça’dır ne Türkçe’dir. Okuyup anlaşılması güçtür. Vaktim olsa bu zamanın Türkçe’sine çevirirdim.           Bir de Halis Ahmed Çelebi tarafından yazılmış Tufeyl-i Sefine vardır ki, sefine yavrusu, gemi yavrusu anlamındadır. Babanız Celal Çelebi Dergah-ı Erguniyyeye ait bir nüshası adlı kitabı edininiz.                                                                                          29 Nisan 1952                                                                                    Feridun Nafiz Uzluk           Sakıp Dede’nin Divan’ına nakl edilmiş.     Harım-i hankahdaki olan yek kuşe-i sükna     Bana yeğdir kusurunun tamamının rub-i meskunun Mustafa UYSAL Araştırmacı-Yazar Kaynakça: Kütahya Erguniyye Mevlevihanesi Abdurrahman DOĞAN Sayfa:106-107-108-109-110-111-112-113-114-115-116-117
Ekleme Tarihi: 04 Kasım 2019 - Pazartesi
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

Feridun Nafiz Uzluk’un Murat Sabri Ergun’a Mektupları:

Feridun Nafiz Uzluk’un Murat Sabri Ergun’a göndermiş olduğu mektuplar Kütahya Ergunniyye Mevlehanesi için önemli bilgileri içermektedir. Mektuplar, Osmanlıca olup, Fevzi Ergun’un hususi kütüphanesindedir. Her biri birer ilmi makale görünümünde olan bu mektuplar şunlardır:

3. Mektup

          Azizim Murat Sabri Çelebi Efendi.

          Mektubunuzu aldım. Evet, teberrüken ve teyemmünen ilk Hazret-i Ergun’un ebedi uykusuna daldığı Mevlevihaneyi tamir edelim.

          Buyurduğunuz MAhmud Mesnevihan Dede’nin eseri Menakıbu’l-Arifin’den ihtisar(kısaltma) yapan Abdu’l-Vehhab Sabuni-i Hemedanı’nim Sevakıb-ı Menakıb isimli Farsça eserinin tercümesidir. 3. Murad zamanında yapılan bu tercümenin dili halis Konya Türkçe’dir.

          Mahmud Dede’nin Babası Hüsrev’dir. Zan edersem köledir. Meşhur Sinan Dede’nin oğlu Abdülkerim Dede’nin azadlısıdır.

          1283 tarihinde taş basmasıyla basılan Eşrefoğlu İznikli Abdullah’ın Müzekki’n-Nüfus isimli eserinin kenarında da tab’ edilmiş ise de çok yanlışı olduğundan istifade edemezsiniz.

          Büyük babanız Sakıp Mustafa Dede’nin Sefine’sini de okuyunuz. Rahmetli her nedense bu eserini Farsça’dan tercüme acaib bir dil ile yazmıştır. Ne Arapça’dır ne Farsça’dır ne Türkçe’dir. Okuyup anlaşılması güçtür. Vaktim olsa bu zamanın Türkçe’sine çevirirdim.

          Bir de Halis Ahmed Çelebi tarafından yazılmış Tufeyl-i Sefine vardır ki, sefine yavrusu, gemi yavrusu anlamındadır. Babanız Celal Çelebi Dergah-ı Erguniyyeye ait bir nüshası adlı kitabı edininiz.

                                                                                         29 Nisan 1952

                                                                                   Feridun Nafiz Uzluk

          Sakıp Dede’nin Divan’ına nakl edilmiş.

*    Harım-i hankahdaki olan yek kuşe-i sükna

*    Bana yeğdir kusurunun tamamının rub-i meskunun

Mustafa UYSAL
Araştırmacı-Yazar

Kaynakça: Kütahya Erguniyye Mevlevihanesi

Abdurrahman DOĞAN

Sayfa:106-107-108-109-110-111-112-113-114-115-116-117

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.