Ücretsiz xml site haritası oluşturucu
TÜRKÜLER ve HİKAYELERİ
Köşe Yazarı
TÜRKÜLER ve HİKAYELERİ
 

Kütahya’nın Pınarları

Kütahya’nın Pınarları Türküsü Sözleri: Kütahya'nın pınarları akışır Devriyeler kol kol olmuş bakışır Asalı'ya çuha şalvar yakışır   Amman amman Vehbi'm öyle böyle olur mu Ah ben ölürsem dünya sana kalır mı   Salım geldi musallaya dayandı Kar beyaz tenim al kanlara boyandı Seni vuran oğlan nasıl dayandı   Amman amman Vehbi'm öyle böyle olur mu Ah ben ölürsem dünya sana kalır mı   Kütahya’nın Pınarları Türküsü Hikayesi: Her yörede olduğu gibi ilimizde de türkülerimizin bir hikayesi vardır. Bunlardan birisi de Hisarlı Ahmet’in derlediği Kütahya’nın Pınarları, hikaye şöyledir: Kütahya’nın köklü ailelerinden Asalıların genç ve yakışıklı oğlu, orta halli bir ailenin güzel mi güzel kızlarına aşık olur. Kız ele avuca sığmaz olduğu için aslında köyün deli kanlıları etrafında dolanmaktadır. Kıza çevresinde Deli Düve adı takılmıştır. Deli Düvenin güzelliği dillere destandır. Köyden birçok gencin ailesi, Deli Düveyi oğullarına istemişler, ama deli düve hepsine olumsuz cevap vermiştir. Deli Düve bir gün Asalı ile karşılaşır, birbirlerine aşık olurlar. Köyde dedikodu olmasın diye kısa sürede evlendirilirler. Ancak Deli Düveyi daha önce isteyen gençlerden Vehbi, bu evliliği kıskanmış ve kin beslemiştir. Vehbi ve beraberindekiler, Deli Düveye haber salarlar. Deli Düve bundan etkilenir. “Ne olur kocama biz zarar vermeyin, ona dokunmayın ne isterseniz yaparım” diye haber gönderir. Bu haberi alan gençler bir plan yapar ve Deli Düveyi çeşmeye çağırırlar. Çeşmeye gelen Deli Düve birden etrafında kendisini kaçırmaya çalışan gençlerle karşılaşır. Deli Düve çığlıklar atarak yardım ister. Karısının çığlıklarını duyan Asalı, çeşmenin başına koşarak gençlerle kavgaya tutuşur. Vehbi bu kanlı kavgada diğerlerinin yardımıyla Asalıyı, delik deşik eder. Delikanlı oracıkta can verir. Bunun üzerine bu türkü yakılmıştır.
Ekleme Tarihi: 24 Eylül 2025 -Çarşamba
TÜRKÜLER ve HİKAYELERİ

Kütahya’nın Pınarları

Kütahya’nın Pınarları Türküsü Sözleri:

Kütahya'nın pınarları akışır

Devriyeler kol kol olmuş bakışır

Asalı'ya çuha şalvar yakışır

 

Amman amman Vehbi'm öyle böyle olur mu

Ah ben ölürsem dünya sana kalır mı

 

Salım geldi musallaya dayandı

Kar beyaz tenim al kanlara boyandı

Seni vuran oğlan nasıl dayandı

 

Amman amman Vehbi'm öyle böyle olur mu

Ah ben ölürsem dünya sana kalır mı

 

Kütahya’nın Pınarları Türküsü Hikayesi:

Her yörede olduğu gibi ilimizde de türkülerimizin bir hikayesi vardır. Bunlardan birisi de Hisarlı Ahmet’in derlediği Kütahya’nın Pınarları, hikaye şöyledir:

Kütahya’nın köklü ailelerinden Asalıların genç ve yakışıklı oğlu, orta halli bir ailenin güzel mi güzel kızlarına aşık olur. Kız ele avuca sığmaz olduğu için aslında köyün deli kanlıları etrafında dolanmaktadır. Kıza çevresinde Deli Düve adı takılmıştır. Deli Düvenin güzelliği dillere destandır. Köyden birçok gencin ailesi, Deli Düveyi oğullarına istemişler, ama deli düve hepsine olumsuz cevap vermiştir.

Deli Düve bir gün Asalı ile karşılaşır, birbirlerine aşık olurlar. Köyde dedikodu olmasın diye kısa sürede evlendirilirler. Ancak Deli Düveyi daha önce isteyen gençlerden Vehbi, bu evliliği kıskanmış ve kin beslemiştir.

Vehbi ve beraberindekiler, Deli Düveye haber salarlar. Deli Düve bundan etkilenir. “Ne olur kocama biz zarar vermeyin, ona dokunmayın ne isterseniz yaparım” diye haber gönderir. Bu haberi alan gençler bir plan yapar ve Deli Düveyi çeşmeye çağırırlar. Çeşmeye gelen Deli Düve birden etrafında kendisini kaçırmaya çalışan gençlerle karşılaşır.

Deli Düve çığlıklar atarak yardım ister. Karısının çığlıklarını duyan Asalı, çeşmenin başına koşarak gençlerle kavgaya tutuşur. Vehbi bu kanlı kavgada diğerlerinin yardımıyla Asalıyı, delik deşik eder. Delikanlı oracıkta can verir. Bunun üzerine bu türkü yakılmıştır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet cinsel sohbet dini chat etanj armatür juul iqos iluma kuşadası escort çorlu escort izmir escort çerkezköy escort çeşme escort kayseri escort konya escort gaziantep escort fethiye escort bodrum escort