Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
Köşe Yazarı
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
 

HANGİ BEDELLERİ ÖDÜYORUZ

Sevgili Tüketici dostlarım, bir sohbet sırasında arkadaşımın ‘Hayatımız bedel ödemekle geçiyor’ sözünden yola çıkarak bugün -sizin için- ödediğimiz bedellerin bir dökümünü sunmak istiyorum.  Ödediğimiz elektrik, su, doğalgaz faturalarında atık su, dağıtım, bağlantı, güvence, okuma, açma-kapama, TRT gibi pek çok kalem yer alıyor. Ödenen her faturada en az 2-3 kalem de 'bedel' ücreti bulunuyor. Telefonlar için de 'telsiz kullanım bedeli' ödeniyor. Su faturalarında 3 çeşit, elektrik faturalarında ise 6 çeşit bedel var. Su tüketim bedeli, atık su bedeli, dağıtım bedeli, bağlantı bedeli, güvence bedeli, okuma bedeli, açma kapama bedeli, TRT bedeli gibi kalemlerle birlikte hayatımız 'bedel' oldu. Faturaları kabartan bedellere son olarak 'poşet bedeli' de eklendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren her poşet için 25 kuruş 'poşet bedeli' ödemeye başladık. Telefonlar için de yıllardır 'telsiz kullanım bedeli' ödüyoruz. Su faturalarında 3 çeşit, elektrik faturalarında ise 6 çeşit bedel var. Faturalarımıza yansıtılan bazı 'bedeller' şöyle: Elektrik faturası: Elektrik faturalarında, elektriğin santrallerdeki üretim maliyetine denk gelen elektrik birim enerji fiyatının dışında dağıtım bedeli, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun gelirlerinin büyük bir kalemini oluşturan TRT bedeli, gelirin belediyelere aktarıldığı belediye tüketim bedeli, sayaç okuma bedeli, açma-kapama bedeli ve sayaç bedeli yer alıyor. Doğalgaz faturası: Doğalgaz faturalarında ise abone bağlantı bedeli, doğalgazı kullanıma kapanan abonelerden alınan kesme-açma bedeli, sayaç bakım ve kalibrasyon bedeli, usulsüz kullanım bedeli, tüketicinin borcunu ödememe riskine karşı bir kereye mahsus güvence bedeli var. Su faturası: Su faturalarında da vatandaş tam 3 farklı bedel ödüyor. Bunlar arasında bakım bedeli, sayaç okuma bedeli ve çevre tüketim bedeli bulunuyor. Telefon ve uçak: Vatandaşlar telekomünikasyon hizmeti için telsiz kullanım bedeli ödüyor. Seyahatte havayolunu tercih edenler de uçak bilet fiyatları içinde havaalanı vergisi ve hizmet bedeli ödüyor. Ev telefonu ve interneti borcundan dolayı kapatıldıktan sonra tekrar hizmete açılan kullanıcılar da 25 TL açma bedeli ödüyor. Diğer yandan elektrik faturası ödenmemesi dolayısıyla Türkiye genelinde 2017-2018 yıllarında toplam 14 milyon 314 bin 375 abonenin elektriği kesilmiş. Doğalgazda ise 2014-2018 yılları arasında toplam 5 milyon 386 bin 338 abone borcunu ödeyememiş ve bu abonelerin de doğalgazı borcundan dolayı kesilmişti. Bir yıl içinde elektriğe gelen yüzde 45 ve doğalgaza yüzde 37 zamdan sonra kesilen elektrik ve doğalgazını yeniden açtırmak için ise elektiriğe 33 lira 80 kuruş açma kapama bedeli ve yüzde 2 gecikme faizi ; doğalgaza açma kapama bedeli 28 lira 32 kuruş ve yüzde 2 de gecikme faizi ödemişiz. Sağlıklı ve bedelsiz günler dilerim.
Ekleme Tarihi: 28 Mart 2019 - Perşembe
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi

HANGİ BEDELLERİ ÖDÜYORUZ

Sevgili Tüketici dostlarım, bir sohbet sırasında arkadaşımın ‘Hayatımız bedel ödemekle geçiyor’ sözünden yola çıkarak bugün -sizin için- ödediğimiz bedellerin bir dökümünü sunmak istiyorum.

 Ödediğimiz elektrik, su, doğalgaz faturalarında atık su, dağıtım, bağlantı, güvence, okuma, açma-kapama, TRT gibi pek çok kalem yer alıyor. Ödenen her faturada en az 2-3 kalem de 'bedel' ücreti bulunuyor. Telefonlar için de 'telsiz kullanım bedeli' ödeniyor. Su faturalarında 3 çeşit, elektrik faturalarında ise 6 çeşit bedel var.

Su tüketim bedeli, atık su bedeli, dağıtım bedeli, bağlantı bedeli, güvence bedeli, okuma bedeli, açma kapama bedeli, TRT bedeli gibi kalemlerle birlikte hayatımız 'bedel' oldu.

Faturaları kabartan bedellere son olarak 'poşet bedeli' de eklendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren her poşet için 25 kuruş 'poşet bedeli' ödemeye başladık. Telefonlar için de yıllardır 'telsiz kullanım bedeli' ödüyoruz. Su faturalarında 3 çeşit, elektrik faturalarında ise 6 çeşit bedel var.
Faturalarımıza yansıtılan bazı 'bedeller' şöyle:

Elektrik faturası: Elektrik faturalarında, elektriğin santrallerdeki üretim maliyetine denk gelen elektrik birim enerji fiyatının dışında dağıtım bedeli, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun gelirlerinin büyük bir kalemini oluşturan TRT bedeli, gelirin belediyelere aktarıldığı belediye tüketim bedeli, sayaç okuma bedeli, açma-kapama bedeli ve sayaç bedeli yer alıyor.

Doğalgaz faturası: Doğalgaz faturalarında ise abone bağlantı bedeli, doğalgazı kullanıma kapanan abonelerden alınan kesme-açma bedeli, sayaç bakım ve kalibrasyon bedeli, usulsüz kullanım bedeli, tüketicinin borcunu ödememe riskine karşı bir kereye mahsus güvence bedeli var.
Su faturası: Su faturalarında da vatandaş tam 3 farklı bedel ödüyor. Bunlar arasında bakım bedeli, sayaç okuma bedeli ve çevre tüketim bedeli bulunuyor.

Telefon ve uçak: Vatandaşlar telekomünikasyon hizmeti için telsiz kullanım bedeli ödüyor. Seyahatte havayolunu tercih edenler de uçak bilet fiyatları içinde havaalanı vergisi ve hizmet bedeli ödüyor. Ev telefonu ve interneti borcundan dolayı kapatıldıktan sonra tekrar hizmete açılan kullanıcılar da 25 TL açma bedeli ödüyor.

Diğer yandan elektrik faturası ödenmemesi dolayısıyla Türkiye genelinde 2017-2018 yıllarında toplam 14 milyon 314 bin 375 abonenin elektriği kesilmiş. Doğalgazda ise 2014-2018 yılları arasında toplam 5 milyon 386 bin 338 abone borcunu ödeyememiş ve bu abonelerin de doğalgazı borcundan dolayı kesilmişti.

Bir yıl içinde elektriğe gelen yüzde 45 ve doğalgaza yüzde 37 zamdan sonra kesilen elektrik ve doğalgazını yeniden açtırmak için ise elektiriğe 33 lira 80 kuruş açma kapama bedeli ve yüzde 2 gecikme faizi ; doğalgaza açma kapama bedeli 28 lira 32 kuruş ve yüzde 2 de gecikme faizi ödemişiz.

Sağlıklı ve bedelsiz günler dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.