Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

1842-1843 Kütahya Şehir Merkezinde Müslüman Nüfus

                 Osmanlı kentlerinin genelde beş ile yüz arasında ailenin yaşadığı mahallere bölündüğünü bilinmektedir. İncelenilen 1842-1843 tarihli Nüfus Defterinde de Kütahya şehrinin mahallerinde aile sayısının 21 ile 430 arasında değiştiği tespit edilmiştir.                Kütahya’nın merkez mahalleri ve hane sayıları aşağıda tabloda görüldüğü şekildedir. Mahalle sıralamasında nüfus defterindeki sıralama esas alınmıştır.        Kütahya, 1842-1843 yıllarında Hüdavendigar Vilayeti’ne bağlı bir sancak konumundadır. Aynı zamanda müstakil bir kazadır. Bu tarihte Kütahya 33 mahallenin varlığı tespit edilmiştir. Bunlar, Ahi Mustafa, Ahi Erbasan, Paşam, Sultanbağı, Servi, Pirler, Çerçi Müslüman, Şehreküstü, Dükkancık, Hacı İbrahim, Kale-i Sagir (Kale-i Cedid), Hisaraltı, Kale-i Bala (Kale-i Kebir), Meydan, Balıklı, İshak Fakih, Boladbey, Saray, Cemaleddin, Ahi Evren (Evran), Börekçiler, Bölücek, Ahi İzzeddin, Efendibula, Gönen, Hacı Ahmed, Lala Hüseyin Paşa, Bezirciler, Kadı Şeyh, Çukur, Maruf, Cedid’dir. Toplam nüfus 16338’dir. Kütahya şehir merkezinde hane başına ortalama erkek nüfus 2,4’tür. Erkek kadar kadın olduğu fikrinden hareket edildiğinde 4,8 sayısı elde edilir. Bu da Barkan’ın ileri sürdüğü her vergi hanesinin ortalama 5 kişiden oluştuğu görüşüyle örtüşmektedir. Mustafa Uysal Kütahya Doruk Gazetesi Araştırmacı-Yazar Sayfa:37-38-39-40-41
Ekleme Tarihi: 17 Aralık 2019 - Salı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

1842-1843 Kütahya Şehir Merkezinde Müslüman Nüfus

 

               Osmanlı kentlerinin genelde beş ile yüz arasında ailenin yaşadığı mahallere bölündüğünü bilinmektedir. İncelenilen 1842-1843 tarihli Nüfus Defterinde de Kütahya şehrinin mahallerinde aile sayısının 21 ile 430 arasında değiştiği tespit edilmiştir.

               Kütahya’nın merkez mahalleri ve hane sayıları aşağıda tabloda görüldüğü şekildedir. Mahalle sıralamasında nüfus defterindeki sıralama esas alınmıştır. 

 

 

 

Kütahya, 1842-1843 yıllarında Hüdavendigar Vilayeti’ne bağlı bir sancak konumundadır. Aynı zamanda müstakil bir kazadır. Bu tarihte Kütahya 33 mahallenin varlığı tespit edilmiştir. Bunlar, Ahi Mustafa, Ahi Erbasan, Paşam, Sultanbağı, Servi, Pirler, Çerçi Müslüman, Şehreküstü, Dükkancık, Hacı İbrahim, Kale-i Sagir (Kale-i Cedid), Hisaraltı, Kale-i Bala (Kale-i Kebir), Meydan, Balıklı, İshak Fakih, Boladbey, Saray, Cemaleddin, Ahi Evren (Evran), Börekçiler, Bölücek, Ahi İzzeddin, Efendibula, Gönen, Hacı Ahmed, Lala Hüseyin Paşa, Bezirciler, Kadı Şeyh, Çukur, Maruf, Cedid’dir. Toplam nüfus 16338’dir.

Kütahya şehir merkezinde hane başına ortalama erkek nüfus 2,4’tür. Erkek kadar kadın olduğu fikrinden hareket edildiğinde 4,8 sayısı elde edilir. Bu da Barkan’ın ileri sürdüğü her vergi hanesinin ortalama 5 kişiden oluştuğu görüşüyle örtüşmektedir.

Mustafa Uysal

Kütahya Doruk Gazetesi

Araştırmacı-Yazar

Sayfa:37-38-39-40-41

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.