AK Parti’nin Kalesindeki Durumu Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, Masaya Yatıracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.31 Mart seçiminde 21 yıldır kendilerini destekleyen seçmeni bu kez sandığa götüremedikleri değerlendirmesini yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı partilerinin rekabet ettiği ve CHP’nin kazandığı Kütahya’nın durumunu da ayrıca değerlendirecek. AK Parti’nin kalesi olan Kütahya’nın merkez ve genel oy durumunda Belediye Başkanlığında 3.olması vatandaşın ciddi tepkisinin olduğunu gözler önüne serdi.

 

Olumsuz Tutumların Hesabı Verilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, milletin bağrından çıkan AK Parti’nin vatandaşla arasına duvar öremeyeceğini, bunun en büyük düşman olduğunu, hangi konumda olursa olsun millete karşı olumsuz tutumlarda bulunanların hesap verme sorumluluğundan kaçamayacağını net bir biçimde belirttiği de ifade ediliyor. AK Parti yönetimi, Cumhur İttifakı partilerinin rekabet ettiği ve bu nedenle CHP’nin kazandığı Amasya, Kütahya, Kırıkkale gibi illerin durumunun da ayrıca değerlendirilecek.

 

Kütahya'da AK Parti Oylarında Genel Seçimlere Oranla %19'luk Kayıp

AK Parti'nin yerel seçimlerde kuruluşundan itibaren ilk kez ikinci parti konumuna gerilemesinin ardından radikal değişikliklerin yapılacağı konuşulurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabinede revizyona gitme ihtimalinin yüksek olduğu iddia edildi. AK Parti 10 ay önce yapılan genel seçimlerde Kütahya'da %46,71 oy oranı yakalarken, 2019 yerel seçimlerinde %32,25 oy oranına sahipken, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre %27,71 oy aldı ve Kütahya’da 3.parti oldu.

 

Oy Kaybı da Var, Ruh Kaybı da

Parti kaynaklarına göre toplantıda özeleştiri yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 yıldır AK Parti’nin arkasında duran milletin bu kez kendilerini neden ikinci parti yaptığının çok iyi analiz edilmesi gerektiği görüşünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortada oy kaybının yanında, kan ve ruh kaybı bulunduğunu düşünüyor.

 

Açlık Sofuluğu Bozdu

AK Parti’nin oyunun düşmesinin diğer nedenleri arasında Emeklilere verilen zamların yetersizliği, emeklilerin maaşlarının asgari ücretin altında yer alması, geçim şartlarının zorlaşması nedenler arasında değerlendirilmekte.

 

Kısır Döngü Çıkmazı

İl Başkanlığı, Kadın Kolları, Gençlik Kolları gibi görevlerin Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği için araç olarak Parti genel merkezinde değerlendirilmesi, yerelde de buna göre şekil alınması; çalışacak insanların değil itaat edip ön plana çıkmayacak, üst düzey görevdeki insanların kendi bulundukları pozisyonlara alternatif olmayacak kişileri AK Kadrolarda yer vermesi sıradanlığı ve kalitenin düşmesine neden olduğu düşünülmekte.

Sanki o şehirde hizmet edecek farklı insanlar yokmuş gibi aynı kişiler üzerinden siyasetin yapılması; parti kadrolarının hep aynı kişilerden oluşması yeniliğe açık olunmaması, yeni heyecanların soğutulduğu; önceki dönemde hizmet etmiş olan insanların fikirlerinin ve tecrübelerinin önemsenmeyerek yok sayılması ve küstürülmesi gibi nedenler oyların düşüşüne neden olduğu konuşulurken; kimi seçmenin ise bu ve buna benzer nedenlerle küskünlüklerinin olduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgiden dolayı farklı partiye oy kullanmaktansa, hiç sandığa gitmemeyi yada boş kullanmayı tercih ettikleri de edinilen bilgiler arasında. - DORUK

İgsaş