Tunçbilek'te Hava ve Çevre Kirliliğine, Savcılık Soruşturması

Güncel 28.10.2019 - 14:41, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 2536+ kez okundu.
 

Tunçbilek'te Hava ve Çevre Kirliliğine, Savcılık Soruşturması

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek Çelikler Termik Santralinden akarsuya fuel-oil döküldüğü iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. TASOB Doğayı Koruma Derneği konuyu sosyal medya üzerinden canlı yayınla duyurdu. Bölgedeki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katını gösterdiği tespit edilirken; yapılan araştırmalar hava kirliliğinin düşük riskini 52'ye çıkardığını belirlemiştir.
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek Çelikler Termik Santralinden akarsuya fuel-oil döküldüğü iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. TASOB Doğayı Koruma Derneği  konuyu sosyal medya üzerinden canlı yayınla duyurdu. Bölgedeki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katını gösterdiği tespit edilirken; yapılan araştırmalar hava kirliliğinin düşük riskini 52'ye çıkardığını belirlemiştir. Tavşanlı Tunçbilek beldesinde faaliyet gösteren ve özel bir şirket tarafından işletilen Tunçbilek Termik Santralinden yakındaki Orhaneli Çayı’na fuel-oil döküldüğü iddialarına yönelik paylaşımlar yapıldı. Bu durumun ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilçe jandarma ekipleri harekete geçti. Tunçbilek Termik Santrali işletmesine giden ekiplerin yaptıkları inceleme sonrası, ihmal neticesinde yakından geçen çaya fuel-oil deşarj edildiği belirlendi. Bunun üzerine Tavşanlı Cumhuriyet Başsavcılığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce, termik santral hakkında soruşturma başlatıldı. Hava Kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü Limit Değerinin 3 Katı Uzmanlar, bilimsel çalışmanın “hava kirliliği ve bebek sağlığına olumsuz etkileri arasındaki ilişkiye dair gittikçe büyüyen bir kanıt yığınına katkıda bulunduğunu” söylüyor. Greenpeace Akdeniz, kömürlü termik santrallerin bulunduğu Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek’te hava ölçümü yaptı. 24 saatlik hava ölçümü sonucuna göre, bölgede hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katını gösteriyor. Seyitömer ve Tunçbilek’te iki ayrı eve yerleştirilen hava ölçüm cihazıyla, 24 saat boyunca, kum tanesinden bile küçük parçacık madde (PM2,5) düzeyi ölçümü yapıldı. PM2,5’in bütün hava kirleticileri arasında en tehlikelisi olduğu belirtiliyor. Bacaların elektro filitreleri değiştirilmeden üretim yapılması sonucu aşırı hava kirliliği ile Tunçbilek ve bölgesindeki vatandaşların ve canlıların sağlığına da ciddi zarar veren ve atıklarını suya atan özel sektördeki işletmecinin pervasız davranışları nihayet hukuki takibe alınmaya başlandı. Ancak idari yönden acil tedbir alınması konusunda sorumsuz davranışlar kafaları karıştırıyor. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün ve savcılık soruşturmasının vereceği kararı, DORUK Gazetesi olarak merakla bekliyor ve takip ediyoruz. - DORUK
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek Çelikler Termik Santralinden akarsuya fuel-oil döküldüğü iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. TASOB Doğayı Koruma Derneği konuyu sosyal medya üzerinden canlı yayınla duyurdu. Bölgedeki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katını gösterdiği tespit edilirken; yapılan araştırmalar hava kirliliğinin düşük riskini 52'ye çıkardığını belirlemiştir.

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek Çelikler Termik Santralinden akarsuya fuel-oil döküldüğü iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. TASOB Doğayı Koruma Derneği  konuyu sosyal medya üzerinden canlı yayınla duyurdu. Bölgedeki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katını gösterdiği tespit edilirken; yapılan araştırmalar hava kirliliğinin düşük riskini 52'ye çıkardığını belirlemiştir.

Tavşanlı Tunçbilek beldesinde faaliyet gösteren ve özel bir şirket tarafından işletilen Tunçbilek Termik Santralinden yakındaki Orhaneli Çayı’na fuel-oil döküldüğü iddialarına yönelik paylaşımlar yapıldı. Bu durumun ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilçe jandarma ekipleri harekete geçti.

Tunçbilek Termik Santrali işletmesine giden ekiplerin yaptıkları inceleme sonrası, ihmal neticesinde yakından geçen çaya fuel-oil deşarj edildiği belirlendi.

Bunun üzerine Tavşanlı Cumhuriyet Başsavcılığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce, termik santral hakkında soruşturma başlatıldı.

Hava Kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü Limit Değerinin 3 Katı

Uzmanlar, bilimsel çalışmanın “hava kirliliği ve bebek sağlığına olumsuz etkileri arasındaki ilişkiye dair gittikçe büyüyen bir kanıt yığınına katkıda bulunduğunu” söylüyor. Greenpeace Akdeniz, kömürlü termik santrallerin bulunduğu Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek’te hava ölçümü yaptı. 24 saatlik hava ölçümü sonucuna göre, bölgede hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katını gösteriyor.

Seyitömer ve Tunçbilek’te iki ayrı eve yerleştirilen hava ölçüm cihazıyla, 24 saat boyunca, kum tanesinden bile küçük parçacık madde (PM2,5) düzeyi ölçümü yapıldı. PM2,5’in bütün hava kirleticileri arasında en tehlikelisi olduğu belirtiliyor.

Bacaların elektro filitreleri değiştirilmeden üretim yapılması sonucu aşırı hava kirliliği ile Tunçbilek ve bölgesindeki vatandaşların ve canlıların sağlığına da ciddi zarar veren ve atıklarını suya atan özel sektördeki işletmecinin pervasız davranışları nihayet hukuki takibe alınmaya başlandı.

Ancak idari yönden acil tedbir alınması konusunda sorumsuz davranışlar kafaları karıştırıyor. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün ve savcılık soruşturmasının vereceği kararı, DORUK Gazetesi olarak merakla bekliyor ve takip ediyoruz. - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.