KSBÜ, İlkleri Yapmaya Devam Ediyor

Sağlık 07.03.2022 - 17:54, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 2804+ kez okundu.
 

KSBÜ, İlkleri Yapmaya Devam Ediyor

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Endodonti Anabilim Dalına (AD) başvuran ve akut apikal periodontitis (diş kök ucu bölgesinin enfeksiyonu) teşhisi konulan 22 yaşındaki hastaya, Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle başarılı bir tedavi gerçekleştirildi. Başarılı tedavi, KSBÜ Ağız Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Endodonti Kliniğinde, başta Dr. Öğr. Üyesi Burçak Gürsoy Emek olmak üzere Dr. Öğr. Üyesi Safa Kurnaz, Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Kiraz ve Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Mumcu tarafından gerçekleştirildi.  Diş çevresinde enfeksiyon şikayetiyle Endodonti Kliniğine başvuran hastanın ağız içi ve radyografik muayeneleri sonucunda kök ucunda enfeksiyonu ve dişin kök kanallarının kök ucuna doğru çekildiği tespit edildi. Hastanın rutin prosedürlerle tedavi edilemeyen dişinden merkezimizde bulunan tomografi cihazı ve ağız içi tarayıcı cihazları kullanılarak veriler oluşturuldu. Bu veriler Güray Lambacı tarafından bilgisayar ortamında birleştirildi ve laboratuvar ortamında üç boyutlu yazıcıdan bu kılavuz çıkartılarak ‘Endodontik Yönlendirme Kılavuzu’ geliştirildi. Bu kılavuz hastaya işlem esnasında uygulandı ve bu şekilde dişe zarar vermeden kök kanallarına ulaşılması sonucu başarılı bir tedavi gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Burçak Gürsoy Emek tedavi hakkında şunları aktardı: “Kanal tedavisi gerektiren bazı dişlerde kanal yolu kök ucuna doğru çekildiği zaman, kanal yolunun bulunup tedavi edilmesi oldukça zorlaşmaktadır. Bu gibi durumlar, işlem sırasında kökün delinmesi veya dişin uzun dönemde kırılmasına sebebiyet verecek şekilde dişten fazla madde kaybıyla sonuçlanabilir. Böyle zorlu dişlerin tedavisi için özel bir bilgisayar programı destekli ‘Endodontik Yönlendirme Kılavuzu’ oluşturularak dişe zarar vermeden kanal yoluna erişim sağlanabilir. Biz de bu tedavi yöntemini hastamızda uygulayarak başarılı bir tedavi gerçekleştirdik.” KSBÜ Ağız Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Endodonti AD Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Safa Kurnaz ise dünyada az sayıda uygulaması olan ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu tedavi yönteminin KSBÜ Endodonti Kliniğinde başarılı bir şekilde uygulanmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Kiraz ve Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Mumcu ise endodonti alanındaki birçok ileri tedavinin KSBU Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti AD’de gerçekleştirildiğini belirterek merkezin modern olanaklara sahip olduğunu belirtti. - DORUK

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Endodonti Anabilim Dalına (AD) başvuran ve akut apikal periodontitis (diş kök ucu bölgesinin enfeksiyonu) teşhisi konulan 22 yaşındaki hastaya, Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle başarılı bir tedavi gerçekleştirildi.

Başarılı tedavi, KSBÜ Ağız Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Endodonti Kliniğinde, başta Dr. Öğr. Üyesi Burçak Gürsoy Emek olmak üzere Dr. Öğr. Üyesi Safa Kurnaz, Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Kiraz ve Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Mumcu tarafından gerçekleştirildi. 

Diş çevresinde enfeksiyon şikayetiyle Endodonti Kliniğine başvuran hastanın ağız içi ve radyografik muayeneleri sonucunda kök ucunda enfeksiyonu ve dişin kök kanallarının kök ucuna doğru çekildiği tespit edildi. Hastanın rutin prosedürlerle tedavi edilemeyen dişinden merkezimizde bulunan tomografi cihazı ve ağız içi tarayıcı cihazları kullanılarak veriler oluşturuldu. Bu veriler Güray Lambacı tarafından bilgisayar ortamında birleştirildi ve laboratuvar ortamında üç boyutlu yazıcıdan bu kılavuz çıkartılarak ‘Endodontik Yönlendirme Kılavuzu’ geliştirildi. Bu kılavuz hastaya işlem esnasında uygulandı ve bu şekilde dişe zarar vermeden kök kanallarına ulaşılması sonucu başarılı bir tedavi gerçekleştirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Burçak Gürsoy Emek tedavi hakkında şunları aktardı: “Kanal tedavisi gerektiren bazı dişlerde kanal yolu kök ucuna doğru çekildiği zaman, kanal yolunun bulunup tedavi edilmesi oldukça zorlaşmaktadır. Bu gibi durumlar, işlem sırasında kökün delinmesi veya dişin uzun dönemde kırılmasına sebebiyet verecek şekilde dişten fazla madde kaybıyla sonuçlanabilir. Böyle zorlu dişlerin tedavisi için özel bir bilgisayar programı destekli ‘Endodontik Yönlendirme Kılavuzu’ oluşturularak dişe zarar vermeden kanal yoluna erişim sağlanabilir. Biz de bu tedavi yöntemini hastamızda uygulayarak başarılı bir tedavi gerçekleştirdik.”

KSBÜ Ağız Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Endodonti AD Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Safa Kurnaz ise dünyada az sayıda uygulaması olan ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu tedavi yönteminin KSBÜ Endodonti Kliniğinde başarılı bir şekilde uygulanmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Kiraz ve Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Mumcu ise endodonti alanındaki birçok ileri tedavinin KSBU Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti AD’de gerçekleştirildiğini belirterek merkezin modern olanaklara sahip olduğunu belirtti. - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.