Eti Gümüş, Yeniden Devrede

Ekonomi 18.03.2019 - 15:30, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 4383+ kez okundu.
 

Eti Gümüş, Yeniden Devrede

Türkiye ve Dünya’nın en büyük maden tesislerinden olan Eti Gümüş’te, kötü günler yavaş yavaş geri kalırken Mart ayı itibariyle üretim faaliyetleri yeniden başladı.
Türkiye ve Dünya’nın en büyük maden tesislerinden olan Eti Gümüş’te, kötü günler yavaş yavaş geri kalırken Mart ayı itibariyle üretim faaliyetleri yeniden başladı. 1 Mart itibariyle işçileri geri çağırdıklarını ve sayının 420’ye kadar yükseldiğini söyleyen Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Kaya, maaşlarını alamayan işçilerin paralarını Haziran ayına kadar yatıracaklarını ifade etti Mali sıkıntılar ve kış şartları sebebiyle çok sayıda işçinin ücretsiz izne çıkarıldığı Eti Gümüş Maden İşleme Fabrikasında yaşanan duraklama döneminin ardından üretim başladı. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Kaya, tesiste 420’ye yakın işçinin yeniden iş başı yaptığını ve saatlik 150 ton cevher üretildiğini vurguladı. 650’ye yakın işçiye süresiz izin vermek durumunda kaldıklarını vurgulayan Kaya, ekonomik nedenlerden dolayı önceki yıllarda yaptıkları stok hazırlığını bu yaz yapamadıklarını ifade ederek, “Biz aslında işçilerimizi çıkartmadık, ücretsiz izine çıkardık. Göndermemizin sebebi de yaşanan finans sıkıntılar, ton başına alınan gümüş miktarı ve kış şartlarından dolayı cevher üretemememiz. İlk zaman direndik ve 300 kişiyi ücretsiz izine çıkardık. Sonra 200 kişi daha ve toplam 650’ye yakın işçimizi gönderdik. İşçilerimizde hükümetin verdiği mali destekten yararlanabilmek için haklı olarak, ‘O zaman bizi işten çıkarın’ dediler. Biz bunu kabul etmedik ama eksik maaş ödememizden dolayı verdikleri dilekçe ile kendileri sözleşmelerini fesih ederek işten ayrıldılar. Bizim ücretsiz izne çıkma teklifimize 110 kişi olumlu cevap verdi. Bu işçilerimizin haricindekiler kendileri işten ayrıldı ve gitti işsizlik maaşı aldı” dedi. 1 Mart’tan itibaren işçileri yeniden çağırmaya başladıklarını belirten Mehmet Kaya, “İşçilerimize ‘Gelin ve kaldığınız yerden devam edin’ dedik. Eksik maaşlarından birer tanesini ödedik. Bazılarının hiç, bazılarının ise bir ve ya bir buçuk maaş alacakları kaldı. Çalışan sayısını son görüşülenlerle birlikte 420 kişiye kadar çıktık. Biz devamlı kapasitemizi yükseltiyoruz. Şuan saatlik 150 ton cevher işliyoruz. Hedefimiz Mayıs ayından sonra tekrar saatlik 400 ton üretime çıkmak. Kapasite yükselince sayı 650 kişiye kadar yükselecek” açıklamasında bulundu. Normal üretim seviyesine ulaşmayı hedefledikleri Mayıs ayı itibariyle işçilerin kalan maaşlarını yatırmaya başlayacaklarına dikkat çeken Kaya, “Bu işçiler bizim işçilerimiz. Birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız. Ve bu arkadaşlarımızın maaşlarını bizim zamanında ödememiz gerekiyor. Bu bizim hatamız ve kusurumuz. Söylediğimiz problemler sebebiyle gecikmeler oluyor. Biz mahkemelerin nasıl sonuçlanacağıyla ilgili bir bekleyiş içinde değiliz. Biz artırdığımız parayı öncelikle işçinin hakkını ödemeyi prensip ediniyoruz. Yapmamız gereken bu. En geç Haziran ayına kadar belki de tüm işçilerimizin maaş alacaklarını ödemiş olacağız” dedi. - DORUK
Türkiye ve Dünya’nın en büyük maden tesislerinden olan Eti Gümüş’te, kötü günler yavaş yavaş geri kalırken Mart ayı itibariyle üretim faaliyetleri yeniden başladı.
Türkiye ve Dünya’nın en büyük maden tesislerinden olan Eti Gümüş’te, kötü günler yavaş yavaş geri kalırken Mart ayı itibariyle üretim faaliyetleri yeniden başladı. 1 Mart itibariyle işçileri geri çağırdıklarını ve sayının 420’ye kadar yükseldiğini söyleyen Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Kaya, maaşlarını alamayan işçilerin paralarını Haziran ayına kadar yatıracaklarını ifade etti
Mali sıkıntılar ve kış şartları sebebiyle çok sayıda işçinin ücretsiz izne çıkarıldığı Eti Gümüş Maden İşleme Fabrikasında yaşanan duraklama döneminin ardından üretim başladı. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Kaya, tesiste 420’ye yakın işçinin yeniden iş başı yaptığını ve saatlik 150 ton cevher üretildiğini vurguladı.
650’ye yakın işçiye süresiz izin vermek durumunda kaldıklarını vurgulayan Kaya, ekonomik nedenlerden dolayı önceki yıllarda yaptıkları stok hazırlığını bu yaz yapamadıklarını ifade ederek, “Biz aslında işçilerimizi çıkartmadık, ücretsiz izine çıkardık. Göndermemizin sebebi de yaşanan finans sıkıntılar, ton başına alınan gümüş miktarı ve kış şartlarından dolayı cevher üretemememiz. İlk zaman direndik ve 300 kişiyi ücretsiz izine çıkardık. Sonra 200 kişi daha ve toplam 650’ye yakın işçimizi gönderdik. İşçilerimizde hükümetin verdiği mali destekten yararlanabilmek için haklı olarak, ‘O zaman bizi işten çıkarın’ dediler. Biz bunu kabul etmedik ama eksik maaş ödememizden dolayı verdikleri dilekçe ile kendileri sözleşmelerini fesih ederek işten ayrıldılar. Bizim ücretsiz izne çıkma teklifimize 110 kişi olumlu cevap verdi. Bu işçilerimizin haricindekiler kendileri işten ayrıldı ve gitti işsizlik maaşı aldı” dedi.
1 Mart’tan itibaren işçileri yeniden çağırmaya başladıklarını belirten Mehmet Kaya, “İşçilerimize ‘Gelin ve kaldığınız yerden devam edin’ dedik. Eksik maaşlarından birer tanesini ödedik. Bazılarının hiç, bazılarının ise bir ve ya bir buçuk maaş alacakları kaldı. Çalışan sayısını son görüşülenlerle birlikte 420 kişiye kadar çıktık. Biz devamlı kapasitemizi yükseltiyoruz. Şuan saatlik 150 ton cevher işliyoruz. Hedefimiz Mayıs ayından sonra tekrar saatlik 400 ton üretime çıkmak. Kapasite yükselince sayı 650 kişiye kadar yükselecek” açıklamasında bulundu.
Normal üretim seviyesine ulaşmayı hedefledikleri Mayıs ayı itibariyle işçilerin kalan maaşlarını yatırmaya başlayacaklarına dikkat çeken Kaya, “Bu işçiler bizim işçilerimiz. Birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız. Ve bu arkadaşlarımızın maaşlarını bizim zamanında ödememiz gerekiyor. Bu bizim hatamız ve kusurumuz. Söylediğimiz problemler sebebiyle gecikmeler oluyor. Biz mahkemelerin nasıl sonuçlanacağıyla ilgili bir bekleyiş içinde değiliz. Biz artırdığımız parayı öncelikle işçinin hakkını ödemeyi prensip ediniyoruz. Yapmamız gereken bu. En geç Haziran ayına kadar belki de tüm işçilerimizin maaş alacaklarını ödemiş olacağız” dedi. - DORUK
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.