CHP Kütahya Milletvekili Fazıl KASAP: Berat ALBAYRAK'ın Sözünü Tutmasını Bekliyoruz

Siyaset 20.10.2018 - 00:05, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 1622+ kez okundu.
 

CHP Kütahya Milletvekili Fazıl KASAP: Berat ALBAYRAK'ın Sözünü Tutmasını Bekliyoruz

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl KASAP, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapmış olduğu konuşmada 24 Haziran Seçimlerinden önce Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olan şuan Maliye ve Hazine'den Sorumlu Bakan olan Berat ALBAYRAK'ın Bor rezervinin 57'sinin Kütahya Emet'te bulunduğunu belirterek, büyük Bor Karbür Fabrikası Açma sözünü hatırlattı. 16 yıl önce vaad edilen Bor Enstitüsünün maden şehri olan Kütahya'ya halen kurulmadığının altını çizdi.
150'ye yakın maden çıkan, Dünya Bor Rezervi'nin 57'sinin Kütahya'da bulunduğu Emet'te asrın kaynağı borun işlenmeden ihracat yapıldığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Dr. A. Fazıl KASAP: "Türkiye, Dünya Bor rezervlerinin 73'üne sahip, bunun da 57'si 60'ı Kütahya'da özellikle Emet ve Hisarcık ilçe sınırlarında yer alıyor. Burada daha önce kurulmuş bir Boriks asit fabrikası var. Yıllardır dünyanın en kıymetli taşlarından kabul ettiğimiz bor, enerji kaynağı, birçok sektörde kullanılıyor. Atıl vaziyette işlenmeden, günümüzdeki şekliyle açılmış olan boriks asit fabrikasıyla kısmi olarak saflaştırılarak ama işlenmeden yurt dışına ihracat edilmektedir. 400 milyon civarında yıllık getirisi var. Onun dışında 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra yani 16 yıl önce vaad edilen Bor Enstitüsü kurulmadı. Bor Enstitüsü kurulmadığı gibi Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulması planlanıyor. Bir maden şehri olan yaklaşık 150'ye yakın maden çıkan Kütahya'da madencilikle ilgili bir fakülte de olmasına rağmen bu konuda çok ileri çalışmalar yapılmadı. 24 Haziran seçimlerinden önce şimdi Hazine ve Maliye'den Sorumlu Bakan olan Berat ALBAYRAK tarafından Kütahya'yla ve Bor'la ilgili beyanatta bulunmuştu. Demişti ki, Bor dünyanın en değerli taşı, bu da borcam. Borcam yıllardır var ve bu bir cam, sadece güçlendirilmiş cam. İkisini yanyana koyduğunuzda Borcam olmuyor. Sadece ve sadece sansasyonel birşeydir. O zaman Enerji Bakanıydı Berat ALBAYRAK, bir söz vermişti. Balıkesir'de Bor Kalbür fabrikası Çinli bir firmayla temeli atıldı. Asıl çıktığı yer olan Kütahya, Emet ihmal edilip; fabrikanın direk olarak Balıkesir'e açılması buranın eziyetini çeken yani Bor çıkan arazide ve civarında tarımsal üretim zayıflamakta, buradaki insanlarda kronik zehirlenmeler ve kanser yoğunluğu artmaktadır. Buranın cezasını cefasını çeken Emet ve Kütahya'nın mağdur edilmesi çok yanlıştır. Bor Karbür Fabrikası açılacağını Sayın Berat ALBAYRAK beyan etmişti, en büyük fabrikayı Emet'te Kütahya'da açacağız demişti. O sözünü şimdi artık Maliye'nin de başında olduğuna göre sözünü tutmasını bekliyoruz" dedi.
CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl KASAP, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapmış olduğu konuşmada 24 Haziran Seçimlerinden önce Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olan şuan Maliye ve Hazine'den Sorumlu Bakan olan Berat ALBAYRAK'ın Bor rezervinin 57'sinin Kütahya Emet'te bulunduğunu belirterek, büyük Bor Karbür Fabrikası Açma sözünü hatırlattı. 16 yıl önce vaad edilen Bor Enstitüsünün maden şehri olan Kütahya'ya halen kurulmadığının altını çizdi.

150'ye yakın maden çıkan, Dünya Bor Rezervi'nin 57'sinin Kütahya'da bulunduğu Emet'te asrın kaynağı borun işlenmeden ihracat yapıldığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Dr. A. Fazıl KASAP: "Türkiye, Dünya Bor rezervlerinin 73'üne sahip, bunun da 57'si 60'ı Kütahya'da özellikle Emet ve Hisarcık ilçe sınırlarında yer alıyor. Burada daha önce kurulmuş bir Boriks asit fabrikası var. Yıllardır dünyanın en kıymetli taşlarından kabul ettiğimiz bor, enerji kaynağı, birçok sektörde kullanılıyor. Atıl vaziyette işlenmeden, günümüzdeki şekliyle açılmış olan boriks asit fabrikasıyla kısmi olarak saflaştırılarak ama işlenmeden yurt dışına ihracat edilmektedir. 400 milyon civarında yıllık getirisi var.

Onun dışında 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra yani 16 yıl önce vaad edilen Bor Enstitüsü kurulmadı. Bor Enstitüsü kurulmadığı gibi Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulması planlanıyor. Bir maden şehri olan yaklaşık 150'ye yakın maden çıkan Kütahya'da madencilikle ilgili bir fakülte de olmasına rağmen bu konuda çok ileri çalışmalar yapılmadı.

24 Haziran seçimlerinden önce şimdi Hazine ve Maliye'den Sorumlu Bakan olan Berat ALBAYRAK tarafından Kütahya'yla ve Bor'la ilgili beyanatta bulunmuştu. Demişti ki, Bor dünyanın en değerli taşı, bu da borcam. Borcam yıllardır var ve bu bir cam, sadece güçlendirilmiş cam. İkisini yanyana koyduğunuzda Borcam olmuyor. Sadece ve sadece sansasyonel birşeydir.

O zaman Enerji Bakanıydı Berat ALBAYRAK, bir söz vermişti. Balıkesir'de Bor Kalbür fabrikası Çinli bir firmayla temeli atıldı. Asıl çıktığı yer olan Kütahya, Emet ihmal edilip; fabrikanın direk olarak Balıkesir'e açılması buranın eziyetini çeken yani Bor çıkan arazide ve civarında tarımsal üretim zayıflamakta, buradaki insanlarda kronik zehirlenmeler ve kanser yoğunluğu artmaktadır. Buranın cezasını cefasını çeken Emet ve Kütahya'nın mağdur edilmesi çok yanlıştır. Bor Karbür Fabrikası açılacağını Sayın Berat ALBAYRAK beyan etmişti, en büyük fabrikayı Emet'te Kütahya'da açacağız demişti. O sözünü şimdi artık Maliye'nin de başında olduğuna göre sözünü tutmasını bekliyoruz" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.