Bor, Sağlık Sektöründe de Değerlendirilecek

Sağlık 18.02.2021 - 14:52, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 3300+ kez okundu.
 

Bor, Sağlık Sektöründe de Değerlendirilecek

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Öğr. Gör. Dr. Meliha Koldemir Gündüz ile Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Koçak Sezgin’in projeleri TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
Projelerle ilgili açıklamalarda bulunan KSBÜ Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUYAM) öğretim üyeleri, “Üniversitemizin mevcut altyapı olanakları ile gerçekleştireceğimiz projelerin alanında birçok yeni çalışmaya yol açacağı ve gelişen teknolojileri kullanmaya hevesli genç araştırmacılara ışık tutacağı kanaatindeyiz.” diye bilgilendirmede bulundular.   BOR OBEZİTE TEDAVİSİNDE DEĞERLENDİRİLECEK Türkiye için önemli bir yeri olan bor elementinin, dünyanın önemli halk sağlığı problemlerinden biri olan obezitenin tedavisinde kullanılmasına yönelik projeden bahseden Öğr. Gör. Dr. Meliha Koldemir Gündüz  açıklamalarda bulunarak, “Borun terapötik etkisinin adiposit hücrelerinde yağ birikimini azaltarak kilo vermedeki rolü araştırılacaktır. Obezite tedavisine yeni bir yaklaşım getirmeyi amaçladığımız bu çalışmada; adiposit hücrelerinde transkriptom analizi ile kilo verme üzerindeki bilinmeyen mekanizmalar aydınlatılacaktır.” şeklinde konuştu.   “PROJELER BİRÇOK YENİ ÇALIŞMAYA YOL AÇACAK” Proje kapsamında ayrıca 3 boyutlu biyoyazıcı teknolojisi kullanılarak biyouyumlu materyaller ile yağ doku modellemesi yapılacağını ifade eden Öğr. Gör. Dr. Koldemir Gündüz şunları söyledi: “Canlı ortam aynen taklit edilecek ve ilaç maruziyeti sonucunda ortaya çıkacak farklılıklar ayrıntılı olarak araştırılacaktır. Üniversitemizin mevcut altyapı olanakları ile gerçekleştireceğimiz projelerin alanında birçok yeni çalışmaya yol açacağı ve gelişen teknolojileri kullanmaya hevesli genç araştırmacılara ışık tutacağı kanaatindeyiz.” NADİR HASTALIK ARAŞTIRILACAK Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Koçak Sezgin ise nadir bir hastalık olarak literatürde geçen ‘Skleroderma Patogenezinin’in anlaşılması üzerine bir çalışma yapacak. Halk diliyle insanların hücrelerini taşa çeviren hastalığın aydınlatılması üzerine proje hazırlayan Koçak Sezgin, “Projenin amacı, nadir otoimmün bir hastalık olan Skleroderma Patogenezinin anlaşılması ve tedavi seçeneklerinin araştırılmasıdır. Hastalıkla ilgili özgün, literatüre katkı yapılacak bilgiler elde edilecektir. Proje; moleküler tıp, tıbbı patoloji, tıbbı biyokimya ve romatoloji anabilim dallarını kapsayan multidisipliner bir araştırma olup, projenin sonuçları ile yurtdışı araştırmalar ön görülmektedir." ifadelerini kullandı. Projeleri kabul edilen KSBÜ öğretim elemanları yapılan çalışmalar konusunda desteklerinden dolayı KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu’ya teşekkür etti. - DORUK
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Öğr. Gör. Dr. Meliha Koldemir Gündüz ile Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Koçak Sezgin’in projeleri TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Projelerle ilgili açıklamalarda bulunan KSBÜ Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUYAM) öğretim üyeleri, “Üniversitemizin mevcut altyapı olanakları ile gerçekleştireceğimiz projelerin alanında birçok yeni çalışmaya yol açacağı ve gelişen teknolojileri kullanmaya hevesli genç araştırmacılara ışık tutacağı kanaatindeyiz.” diye bilgilendirmede bulundular.

 

BOR OBEZİTE TEDAVİSİNDE DEĞERLENDİRİLECEK

Türkiye için önemli bir yeri olan bor elementinin, dünyanın önemli halk sağlığı problemlerinden biri olan obezitenin tedavisinde kullanılmasına yönelik projeden bahseden Öğr. Gör. Dr. Meliha Koldemir Gündüz  açıklamalarda bulunarak, “Borun terapötik etkisinin adiposit hücrelerinde yağ birikimini azaltarak kilo vermedeki rolü araştırılacaktır. Obezite tedavisine yeni bir yaklaşım getirmeyi amaçladığımız bu çalışmada; adiposit hücrelerinde transkriptom analizi ile kilo verme üzerindeki bilinmeyen mekanizmalar aydınlatılacaktır.” şeklinde konuştu.

 

“PROJELER BİRÇOK YENİ ÇALIŞMAYA YOL AÇACAK”

Proje kapsamında ayrıca 3 boyutlu biyoyazıcı teknolojisi kullanılarak biyouyumlu materyaller ile yağ doku modellemesi yapılacağını ifade eden Öğr. Gör. Dr. Koldemir Gündüz şunları söyledi: “Canlı ortam aynen taklit edilecek ve ilaç maruziyeti sonucunda ortaya çıkacak farklılıklar ayrıntılı olarak araştırılacaktır. Üniversitemizin mevcut altyapı olanakları ile gerçekleştireceğimiz projelerin alanında birçok yeni çalışmaya yol açacağı ve gelişen teknolojileri kullanmaya hevesli genç araştırmacılara ışık tutacağı kanaatindeyiz.”

NADİR HASTALIK ARAŞTIRILACAK

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Koçak Sezgin ise nadir bir hastalık olarak literatürde geçen ‘Skleroderma Patogenezinin’in anlaşılması üzerine bir çalışma yapacak. Halk diliyle insanların hücrelerini taşa çeviren hastalığın aydınlatılması üzerine proje hazırlayan Koçak Sezgin, “Projenin amacı, nadir otoimmün bir hastalık olan Skleroderma Patogenezinin anlaşılması ve tedavi seçeneklerinin araştırılmasıdır. Hastalıkla ilgili özgün, literatüre katkı yapılacak bilgiler elde edilecektir. Proje; moleküler tıp, tıbbı patoloji, tıbbı biyokimya ve romatoloji anabilim dallarını kapsayan multidisipliner bir araştırma olup, projenin sonuçları ile yurtdışı araştırmalar ön görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Projeleri kabul edilen KSBÜ öğretim elemanları yapılan çalışmalar konusunda desteklerinden dolayı KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu’ya teşekkür etti. - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.